Dołączył(a): 2 mar 2010, o 12:24 Posty: 25 Lokalizacja: Bielsko-Biała
Witam,
Jak jest u was z bateria? Ja z mojego Macka korzystam raczej malo na bateri, zazwyczaj caly czas jest na zasilaniu. Przegladajac inne forum zauwazylem, ze uzytkownicy nie maja az takich spadkow pojemnosci jak ja. Troche mnie to martwi dlatego ciekaw jestem jakie sa sposoby na utrzymanie wysokiej pojemnosci baterii?
Dołączył(a): 7 gru 2009, o 20:31 Posty: 273 Lokalizacja: Warszawa
Przerabiałem ten problem już kilkukrotnie. Za pierwszym razem miałem maczka podłączonego do zasilania prawie non stop. Rozładowywałem go do 80% i potem znowu podłączałem. Jakie było moje zdziwienie kiedy po niecałym roku korzystania okazało się że żywotność baterii spadła do jakichś 60% ( stało się tak po zupełnym rozładowaniu i ponownym naładowaniu ). Na szczęście baterie udało się jeszcze wymienić na gwarancji.
Obecnie stosuje się do metody polegającej na tym ze używam tej baterii. Czyli jeżeli odłącze maca to pracuje na baterii do powiedzmy 30% jej naładowania. Sprawdza się to bardzo dobrze bo po ponad roku ( 15 miesięcy ) używania MBP, żywotność baterii to 94%.
Krótko mówiąc bateria jest po to żeby jej używać i nie przejmować się tym ile ma cykli naładowania. ( ja już teraz mam ponad 150 cykli )
_________________ Mac Forum MacBook Pro 15" Unibody/2.4GHz/500GB 7200RPM/4GB RAM/OSX6.4
szczottie
Tytuł: Re: Bateria
Napisane: 8 mar 2010, o 15:28
Dołączył(a): 2 mar 2010, o 12:24 Posty: 25 Lokalizacja: Bielsko-Biała
Dzieki za informacje. Od teraz dopoki poziom baterii nie spadnie mi do tych okolo 20-30% nie bede podlaczal zasilania ;)
Tu nie chodzi o to aby trzymać się tych 20 czy 30 % ale o to aby używać tej baterii. Podobno żeby bateria działała długo to trzeba ją rozładowywać chociaż trochę tak żeby te wszystkie jony ( czy co tam siedzi ) pracowały.
_________________ Mac Forum MacBook Pro 15" Unibody/2.4GHz/500GB 7200RPM/4GB RAM/OSX6.4
Zapla
Napisane: 28 mar 2010, o 10:23
Używaj baterii jak chcesz, nie zwracaj uwagi na to kiedy podłączasz zasilanie a kiedy odłączasz. Wystarczy, że mniej więcej raz na miesiąc (wg. zaleceń Apple) zrobisz format i nie masz się o co martwić. To bateria ma pracować dla Ciebie a nie Ty dla baterii!
rozno
Napisane: 21 cze 2010, o 21:47
Zgadzam się z powyższą wypowiedzią, z baterii trzeba korzystać. Oczywiście różne są opinie na ten temat, do jakiego poziomu rozładowywać baterię przed ponownym podłączeniem zasilacza. W każdym razie przynajmniej raz na miesiąc trzeba kalibrować baterię. Cały proces kalibrowania opisany jest na stronach Apple. Polecam również ciekawą aplikację: Watts. Moja bateria po prawie roku bardzo intensywnego użytkowania...
Ostatnio edytowano 29 cze 2010, o 15:25 przez rozno, łącznie edytowano 2 razy
MarkBlaze
Napisane: 21 cze 2010, o 21:50
Administrator
Faktycznie, baterie masz w znakomitej formie. Ale powiedz jakiego masz maczka ? - czy to już jest model z wiekszą i niewyjmowalną baterią?
rozno
Napisane: 22 cze 2010, o 10:20
Mam najprostszego w konfiguracji Macbooka 13, biały z końca 2006 roku. Spisuje się znakomicie, choć marzy mi się już 13 Pro. Oczywiście jak na tak stary sprzęt mam wymienialną baterię. Od nowości nie była jeszcze wymieniana :-)
Zgadzam się z powyższą wypowiedzią, z baterii trzeba korzystać. Oczywiście różne są opinie na ten temat, do jakiego poziomu rozładowywać baterię przed ponownym podłączeniem zasilacza. W każdym razie przynajmniej raz na miesiąc trzeba kalibrować baterię. Cały proces kalibrowania opisany jest na stronach Apple. Polecam również ciekawą aplikację: Watts. Moja bateria po prawie roku bardzo intensywnego użytkowania...
jak 190 cykli przez 49 miesięcy to jest intensywne to jak ja mam? 360 cykli na 10 miesięcy? niestety bateria ma 91% zywotności :(