Teraz jest 6 wrz 2010, o 00:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor

Wiadomość

Tytuł: Pełna wersja
PostNapisane: 5 sty 2010, o 23:19 

Nieznany Nieznana
Czy istnieje możliwość wykupienia w internecie ?
Na allegro nic nie mogę znaleźć ...

*BlackBerry 9000 BOLD

Tytuł: Re: Pełna wersja
PostNapisane: 5 sty 2010, o 23:25 
Administrator

Nieznany Nieznana
no jak to ?

proszę: http://www.allegro.pl/listing/search.ph ... ffice+2008

PostNapisane: 5 sty 2010, o 23:35 

Nieznany Nieznana
O dzięki teraz nawet nie sprawdzałem...
Patrzyłem ok 2-3 tyg. temu :)

*BlackBerry 9000 BOLD

PostNapisane: 30 cze 2010, o 16:37 

Mac OS Safari
Word 2008 for Mac to jeden z najgorszych procesorów tekstu jakie widziałem na Maka. Jest wolny, bez wsparcia dla języka polskiego, koszmarnie nieergonomiczny (małe idiotyczne okienka dialogowe bez możliwości zmiany wielkości, ma się wrażenie pracowania przez dziurkę od klucza), pełen wkurzających błędów (np. nie trzyma stylu kontekstu, jak się wstawi kursor w środek tekstu, to z uporem maniaka przełącza na Times Roman). Słowem: porażka. Próbowałem pisać książkę w Wordzie 2008 for Mac, nie dało się. Za dużo czasu traciłem na walkę z edytorem. Ostatecznie szybciej i łatwiej poszło w polskim Word 2007 for Windows odpalonym z VMWare Fusion.

Aktualnie zamiast Worda 2008 bardziej już bym polecał  Nissus Writer Pro (który bez problemu czyta pliki doc, docx). Jest też potężny Mellel , ale nie jest zgodny z (niestety) panującym standardem plików MS Worda (np. kompletnie inaczej zapisuje style). Apple'owski Pages jest fajny, ale co najwyżej do prostych tekstów, do pisania książek się nie nadaje.

Obiecująco zapowiada się Office 2011 for Mac (niestety dostępny tylko jako beta dla wybranych). Działa b. dobrze, ma znacznie ulepszony interfejs, i oczywiście bardzo duże możliwości. I jeśli w końcu wersja na Maka dostanie tak dobre wsparcie dla języka polskiego jak Office 2007 for Windows, to ma szansę być najlepszym makowym procesorem tekstu dla wymagających.

PostNapisane: 8 lip 2010, o 19:43 

Mac OS Safari
Word to wogóle najgorszy procesor tekstu - nie dlatego że od M$, tylko że to przerost formy nad treścią.

PostNapisane: 8 lip 2010, o 20:19 

Mac OS Firefox
madmax332 napisał(a):
Word to wogóle najgorszy procesor tekstu - nie dlatego że od M$, tylko że to przerost formy nad treścią.

Pewnie do napisania CV wystarczy ci Notatnik czy WordPad. Napisanie większego tekstu - już nie. Porównywałem różne procesory tekstu, i Word ma po prostu najwięcej możliwości. Oczywiście nie porównuję go z potężnymi systemami łamania tekstu takimi jak TeX/LaTex bo one do czego innego służą.

PostNapisane: 8 lip 2010, o 20:29 

Mac OS Safari
A pakiet iWork?

iPod mini 1G 8GB

PostNapisane: 8 lip 2010, o 22:14 

Mac OS Firefox
W pakiecie iWork edytorem jest Pages o którym pisałem wyżej (reszty pakietu nie oceniam bo nie używam np. arkuszy kalkulacyjnych w ogóle). Jak pisałem, interesuje mnie raczej procesor tekstu o dosyć dużych możliwościach (m.in. z footnotes, endnotes, cross-references, mający generowanie różnych indeksów itp.) Pages to prosty procesorek tekstu, do prostych tekstów, broszurek, jakiegoś CV. Do pisania książki się nie nadaje. Mellel i Nissus Writer Pro są potężniejsze, ale ten pierwszy nie potrafi wyeksportować pliku z zachowaniem styli dla Worda. Drugi ma słaby outline. Ale niestety, wszystkie razem, jeśli chodzi o wsparcie dla języka polskiego, do pięt nie dorastają Word 2007 for Windows (mają co najwyżej jakieś słabe słowniki, czasem jaki tezaurus, to wszystko).

Mam nadzieję że jęz. polski przestanie być tak kompletnie olewany przez producentów edytorów dla Maka. Łudzę się trochę, że Word 2011 for Mac będzie miał takie samo wsparcie jęz. polskiego jak jego wersja dla Windows. Jeśli tak, będzie poza konkurencją.

PostNapisane: 9 lip 2010, o 19:16 

Mac OS Safari
To że Ciebie interesują "bogate możliwości" nie oznacza że inne programy "do pisania" nadają się najwyżej do CV. Mnie na przykład nie interesują już "bogate możliwości" tylko samo pisanie. Z powodzeniem i bez kompleksów do pisania książek używam więc systemowego TextEdit'a. Jego minimalizm pozwala skupić się na samym procesie twórczym. W odróżnieniu od Worda który jest jak choinka w Boże Narodzenie - nie potrzebuję jego wszechstronności, która i tak w 3/4 leży odłogiem. Najważniejsze jest pisanie.

PostNapisane: 9 lip 2010, o 20:50 

Mac OS Firefox
Masz inne (mniejsze) potrzeby, po prostu. Książkę można napisać i w Notatniku jeśli jest krótka i mało skomplikowana strukturalnie. Ja potrzebowałem footnotes oraz endnotes, indeksów, dobrego zarządzania stylami, elastycznego outlinera itp. Word nie jest do pisania prostych tekstów. Wtedy to faktycznie byłoby to wyciąganie armaty na muchę.

PostNapisane: 20 lip 2010, o 22:11 

Mac OS Safari
Nie - po prostu moja "rola" jako autora książki kończy się na dostarczeniu tekstu z ilustracjami do drukarni. Jako że poznałem już jej "wymagania" - przestałem wygłupiać się w takie cuda-wianki jak Word. Skupiam się więc na samym procesie pisania, a resztą po konsultacjach zajmują się już "fachowcy".

P.S. Publikacje tworzy się raczej w m.in. QuarkXpress, a Word to raczej program poziomu "biurowego".

PostNapisane: 21 lip 2010, o 02:43 

Mac OS Firefox
madmax332 napisał(a):
Nie - po prostu moja "rola" jako autora książki kończy się na dostarczeniu tekstu z ilustracjami do drukarni. Jako że poznałem już jej "wymagania" - przestałem wygłupiać się w takie cuda-wianki jak Word. Skupiam się więc na samym procesie pisania, a resztą po konsultacjach zajmują się już "fachowcy".

Ależ w Wordzie też skupiasz się na samym procesie pisania. Logiczne wyróżnienia tekstu robisz za pomocą styli. A że przy okazji masz WYSIWYG i outliner to tylko plus. Problem z Wordem (i każdym tego typu procesorem tekstu) mają ci co nie używają styli, ale ręczne bawią się w ozdobniki do tekstu. Ale tak się po prostu nie powinno robić.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]